Tizedik alkalommal Muzsikál az erdő!

Képzőművészeti kiállítások, falusi vendéglátás, túrák és futóverseny, klasszikus és kortárs zene, gyermekprogramok, erdei séták szombattól, kilenc napon át a Mátrában. Ha jól meggondoljuk az erdő és a zene mindig elválaszthatatlan volt. A madarak csicsergése, a patak csobogása, a szél susogása, mind-mind dallamot adtak az erdőnek.

Szabó Lajos erdőmérnök az operaházi sajtótájékoztatón

Tíz évvel ezelőtt azonban az ember által megszólaltatott zene is beköltözött az Észak-Mátra erdeibe. Azóta is töretlenül ível felfelé a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat, amely 2011-ben a megyei Príma-díjat is megkapta. Az idei programról, a küldetésről a Magyar Állami Operaházban sajtótájékoztatón beszélt a főszervező Szabó Lajos erdőmérnök.

– A „Muzsikál az erdő” túlmutat azon, hogy felhívja a figyelmet az erdő a természet értékeire, védelmére, a zene, a művészetek támogatására. A „Muzsikál az erdő” aktívan tenni akar a fenntartható, közös jövő megteremtéséért. Jövőképében megfogalmazza, hogy az egész világon eluralkodó fogyasztó szemléletű, korlátlan gazdasági növekedésben gondolkodó gazdasági-társadalmi rend nem életképes. Hosszú távon fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el akkor, ha meg tudjuk valósítani életünk fő dimenzióinak (gazdálkodás, társadalom, környezet,művészet) harmóniáját – hangsúlyozta Szabó Lajos.

– A mátrai művészeti napok programjaival az erdő muzsikáját szeretnénk közvetíteni az idelátogatók felé – mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, aki kiemelte „az emberi kultúrákkal az erdész szakma összeköti a természetet. Ha sikerül kialakítani a kapcsolatot, akkor az erdő átadja gazdagságát. Mi nem csak fával és vaddal foglalkozunk, ehhez hasonlóan a mátrai programsorozat sem csak zene: a gasztronómia, a helyi kulturális értékek egy teljes életközösséget alkotnak az erdővel és a muzsika hangjaival.

Ménesi Gergely karmester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy komolyzenészként kilencedik éve látogat el a rendezvényre, és úgy gondolja, hogy a szervezők különleges kincset hívtak életre tíz évvel ezelőtt.

– Ha megfigyeljük a levelek erezetét, a tobozok felépítését, azok is úgy tökéletesek, ahogy vannak. A Muzsikál az erdő olyan összetett művészet, amely nemcsak ételek, italok révén, de a zene, a költészet és a természet erejével is megindít bennünket. Ha elveszítjük a kapcsolatunkat a természettel és csak a négy fal között koncentrálunk a feladatunkra, akkor az élet lényegéről maradunk le – mondta.

Minden évben jeles művészek, kiemelkedő személyiségek vesznek részt, akik erősítik, alakítják is a Muzsikál az erdő értékrendjét, akik neve lassan összefonódik a rendezvénnyel. Idén – a tejesség igénye nélkül – Ménesi Gergely, Szabó Sipos Máté, dr. Szomszéd András nyugalmazott  főlevéltáros, Vasvári Csaba színművész, dr. Csóka György erdészprofesszor, Jókai Anna író, Illényi Katica, Lajkó Félix, a Dűvő és Kubinyi Júlia is jelen lesz a rendezvénysorozaton.

A jubileumi rendezvény nyitásaként Mátraalmáson június 29-én felavatjuk a „Muzsikál az erdő” tölgyfából faragott emlékművet, melynek története van, melyet Koltai László szobrászművész farag, aki elnyerte a „Muzsikál az erdő” emlékfa pályázatot. A villám sújtotta holt fából így válik egy jövőbe mutató mementó. Június 29-től július 7-ig várja a Muzsikál az erdő a természet és a zene kedvelőit, illetve azokat, akik nem jártak még a rendezvényeinken, lássák ismerjék meg ezt a varázslatot.

A rendezvényen való részvétel az idén is díjtalan. A részletes program helyszínekkel, időpontokkal, fellépőkkel megtalálható a www.muzsikalazerdo.hu honlapon. Várjuk a ME-re, ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi- lelki feltöltődés!