Természetvédelmi program az Őrségi Nemzeti Parkban (MTI)

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 215 millió forint uniós támogatást használ fel természetvédelmi célokra – közölte az igazgatóság osztályvezetője augusztus 23-án az MTI-vel.

 Németh Csaba elmondta: a száz százalékig uniós forrásból finanszírozott program keretében 400 hektáron állították vissza az őrségi rétek eredeti növényzetét.

Mintegy 150 hektáron facsoportokat telepítettek, a békák, gőték számára pedig vizes élőhelyeket hoztak létre. A munkálatok során kivágták a réteken a cserjéket és a fákat, felszámolták a védett erdőket leginkább veszélyeztető tájidegen és tömeges szaporodásra hajlamos fehér akác állományait.

Nádasd határában a lecsapoló csatornák eltömítésével visszaállították a lápos-tocsogós terület eredeti vízviszonyait, illetve a beruházások későbbi hatásait vizsgáló fényképezőgépeket, GPS készülékeket és távcsöveket szereztek be.

A projekt kivitelezését hazai kis- és középvállalkozások, szakmai irányítását és ügyviteli munkálatait az igazgatóság munkatársai végezték. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló természetvédelmi beruházás augusztus végén fejeződik be.