Utazás kiállítás 2010: Együtt mutatkozik be három erdőgazdaság

 Működési területük értékeinek bemutatására összefogott a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., és a Pilisi Parkerdő Zrt., így az „A”-pavilon 113C standján együtt mutatkoznak be.
Természet, történelem, kultúra – nemzeti értékeink. Mindezekre vigyáz a Gemenc Zrt., az Ipoly Erdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Magyarország északi részétől egészen a déli határáig barangolhatnak mindazok, akik érdeklődnek a három erdőgazdaság idegenforgalmi kínálata iránt. Az erdőgazdaságok azért fogtak most össze, hogy mindenki megismerhesse a kezelésükben lévő területek természeti és kulturális kincseit. Az ökoturizmus szerelmesei többek között barangolhatnak Európa legnagyobb ártéri erdejében, Gemencen, kalandtúrázhatnak a pilisi Rám-szakadékban és meghódíthatják a Börzsöny csúcsait is. Tanösvények, kisvasutak, vadasparkok, várak, kastélyok és történelmi emlékhelyek hívogatják a kicsiket és a nagyokat. A három erdőgazdaság nemcsak óvja a rábízott nemzeti értékeket, hanem minden érdeklődő számára biztosítja a minőségi kikapcsolódás és az igényes szállás lehetőségét is.

Ökoturizmus
A három erdőgazdaság területén a kijelölt utakon gyalogos és kerékpáros túrákon vehetnek részt az érdeklődők, igény szerint az erdőgazdaságok túravezetői segítséget is nyújtanak ezek szervezésében, bonyolításában. A gemenci ártérben vízre is szállhatnak és kenuval indulhatnak a különleges élővilág felfedezésére. A számtalan tanösvény nemcsak az aktív pihenésben segít, hanem bemutatja a környék állat- és növényvilágát, természeti értékeit. Minden látogatónak nagy élményt nyújt a budakeszi és a somoskői vadaspark, valamint a gemenci vadmegfigyelő. A pörbölyi Ökoturisztikai Központ a fenti túralehetőségeken túl még sétahajózást is biztosít a Dunán. Iskolai és felnőtt csoportoknak valamint családoknak is természeti élményekben gazdag programot kínálnak az erdőgazdaságok erdei iskolái. A visegrádi Erdei Művelődés Háza, a kemencei Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskola és a Gemenci Erdei Iskola csoportos szálláslehetőségei is várják a több napra érkezőket.

Kulturális turizmus
Számtalan, közöttük széles körben ismert műemlék – a visegrádi fellegvár, a világörökség részét képező hollókői vár, vagy a II. Vilmos német császár és Ferenc József császár és király által is lakott karapancsai kastély – az erdőgazdaságok működési területére esik, nem egy közülük a cég anyagi áldozatvállalásával újult meg. Előbbiek mellett a pilisszentkereszti kolostor romjai, az isaszegi honvéd sírok, Drégely és Salgó vára, a pusztamaróti történelmi emlékhely is számot tarthat a látogató érdeklődésére – sok más érdekességgel együtt.

Kisvasutak
Nem mindennapi élményt biztosítanak kicsiknek és nagyoknak az erdőgazdaságok kisvasútjai: a Gemenci vagy a Királyréti Erdei Vasút olyan érintetlen természeti tájakon viszi át az érdeklődőket, amelyek más járművel nem, vagy csak nehezen közelíthetők meg. A Kemencei Erdei Múzeumvasút járműparkja bemutatja a hazánkban fellelhető szinte összes keskennyomközű járműtípust, így egyedülálló élménnyé teszi látogatását.

Szálláslehetőségek
Az erdőgazdaságok területein nem csak egynapos kirándulásokban gondolkodhatnak a pihenni vágyók, hiszen igénybe vehetők kulturált és jól felszerelt szálláshelyek is. A Börzsönyben és peremvidékein a bánki, Királyháza alsó, a Királyháza felső, a Tóviki vendégházak, a Wenckheim-ház, Gemencen a bátai, a pörbölyi, a gemenci, a pandúri, az apátkúti, vagy éppen Karapancsa, a Pilisben a budakeszi vadászházak, a Hoffmann-fogadó kitűnő szálláshelyet biztosít a több napra érkező vendégeknek.
Gemenc Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt.