Európai LEADER Expó, kozárdi sikerrel

Március 4-e és 7-e között rendezték a II. Európai LEADER Expot a budapesti Hungexpo területén. A kiállításon Dél-Nógrádot a Cserhátalja LEADER Helyi Akciócsoport sokszínű kiállítással és termékbemutatóval mutatkozott be. A magyar és külföldi LEADER csoportok 2007-ben megkezdett évenkénti seregszemléjén ötven hazai és tíz külföldi LEADER közösség képviselte az élni akaró magyar és európai vidéket. A Kozárd környékén gazdálkodók igazi helyi gyümölcslekvárokat, bokri juhsajtokat, Pásztóról bioliszteket és -készítményeket hoztak. Palotásról ízletes magvas mézeket, Pásztóról és Tarról szép kerámiákat, a hasznosi Cserteri Várpincéből muzslai borokat mutattak be. A pásztói Fabogár Kft. magyar népi mintás fafiguráit állította ki. Március 5-én Pásztó napja volt, 6-án pedig Kozárd és Buják polgármestereinek jelenlétében mutatkozott be a turisztikában és a hagyományőrzésben mind szorosabban együttműködő két szomszédos falu – bujáki népviselettel, helyi termékekkel, süteményekkel, a Kozárdi Almavölgy pálinkáival.

A nemzetközi rendezvény fő célja a vidéki értékek megismertetése, népszerűsítése mellett a kapcsolatteremtés volt, helyet adva ezzel a külföldi akciócsoportokkal való megismerkedésnek és a hasznos információk cseréjének. A szervezők reményei szerint a megszülető kapcsolatok stabil alapul szolgálnak a későbbi transznacionális és interregionális együttműködéseknek, projekteknek. Ezt a célt szolgálta az Expo nyitó napján tartott nemzetközi LEADER fórum, amelyet dr. Hajas Pál, a Cserhátalja HACS ügyvezetője, a Magyar LEADER Szövetség alelnöke vezetett.
 

A szombati napon ünnepélyesem kihirdették a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által „A megújuló vidékért” címmel kiírt pályázat eredményeit. A Cserhátalja területéről „Reményteljes falumegújítás” címmel Kozárd pályázata harmadik helyezést ért el. A díjat dr. Hajasné Banos Márta polgármester vette át.

A LEADER Expo-n a Cserhátalja HACS standján romániai, bulgáriai, hollandiai, szlovákiai vidéki és LEADER közösségek képviselői is vendégeskedtek. Velük megkezdődött a közös nemzetközi turisztikai, gasztronómiai és hagyományőrző projektek kidolgozása. Külön is említést érdemel a Francia Intézet és a Cserhátalja HACS megbeszélése arról a közös programról, amely 2010. szeptemberében Kozárdra hozza a francia és a kárpát-medencei LEADER-csoportok találkozóját.
Az Akciócsoport pavilonját megtisztelte látogatásával Panagiotis Patras, az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért (ELARD) elnöke és Pásztohy András, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára.
A kulturális programok részeként a régiók népi zenekarai, néptánccsoportjai szórakoztatták a résztvevőket, míg a szabadtéren igazi falusi látványként disznóölést tekinthettek meg az érdeklődők. A térségi kézművesek termékeik bemutatása mellett tevékenységüket a gyakorlatban is szemléltették, faragtak, szőttek, hímeztek, üveget csiszoltak, korongoztak. A gyermekek számára igazi élményt jelentett néhány eszköz, módszer kipróbálása. Mellettük néhány felnőtt is szívesen lemérte ügyességét.