Vadvirágok színpompája

Szereted a természetet? A szép színeket? Amikor a növények szinte integetnek az út szélén, hogy menj közelebb, csodáld meg őket, közben pedig még a madarak is énekelnek? Így, június közepén, a nyári szünet kezdetekor még sokszor nyílik alkalom az iyen látványosságok felfedezésére.

Nem is kell messzire menni: a te településed szélén is bizonyára ott ringatódznak az ilyenkor már szőkülő rozs-, árpa- és búzatáblák. Ezeket nem csak a gazda által vetett növények alkotják, hanem sok olyan faj is társul a kenyeret, vagy takarmányt termő gabonákhoz, amelyeket gyomnak tartanak. Ezek egy része nagyon szép, látványos virágokat hoz, könnyen felismerheted őket!

    Búzavirág - a kék szépség. Annyira megritkult a mezőgazdasági kemikáliák elterjedése miatt, hogy ma már védett. Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

Gabonatábla a Mátraalján: nézd meg ezt a kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=48ainWY4ttI 

    Orbáncfű, rajta földi poszméh gyűjtögeti a nektárt. Jeles gyógynövény volt egykor, számos betegség kezelésére alkalmas, még ma is gyűjtik. Az orbáncfű is ott sárgállik a legtöbb gabonatábla szélén.

   Hólyagos habszegfű a gabonatábla szélén, más vadvirágok, orbáncfű és vetési pipacs társaságában

Az orbáncfűről és a vetési pipacsról itt találsz egy kis filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=0yiHYMXIVVI

     Vetési pipacs szöcskével - Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán

   Kék búzavirágos háziméh társaságában. Ez a szép imolafaj annyira megritkult a mezőgazdaságban használatos gyomirtószerek miatt, hogy védetté nyilvánították.

Itt láthatsz egy kis filmet a búzavirágról:

https://www.youtube.com/watch?v=trJ017W1-OU

                                          Fotó és videó: A-Faragó Zoltán