Veszprém megyei vadorzók rendőrkézen (MTI)

Öt gyanúsított ellen indítottak nyomozást a veszprémi rendőrök: összehangolt akcióban fogták el őket - írja a police.hu a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság információjára hivatkozva.

    A Veszprémi Rendőrkapitányság egy 42 és egy 33 éves veszprémi, egy 40 éves és 48 éves hajmáskéri, valamint egy 29 éves pincehelyi lakos ellen folytat nyomozást.

   A 42 éves veszprémi, továbbá a két hajmáskéri lakosok a megalapozott gyanú szerint ez év március 2-át megelőző időszakban Veszprém megye erdőterületein több alkalommal engedély nélkül vadat ejtettek el, tiltott vadászati eszközzel, valamint illegálisan szervezett és tartott lőfegyverrel.

    A vadhús egy részét feléltek, más részét eladták. A 42 éves veszprémi lakos 2017. február 3-án egy veszprémi mezőgazdasági telephelyre a kerítésen átmászva bejutott, onnan három kültéri kamerát lopott el, csaknem 150 ezer forint értékben. A kamerákat egy 29 éves pincehelyi lakosnak adta el.

   A 42 éves férfi 33 éves társával együtt 2016. december 15-e és 22-e között egy Balaton parti élménypark területén található quadról lopott el mintegy 2 millió forint értékű alkatrészt.

  A Veszprém megyei rendőrök összehangolt akció keretében fogták el a 42 éves veszprémi férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vettek. A nyomozók előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt.

     A 40 éves hajmáskéri lakosnak - miután a rendőrök elfogták, előállították és gyanúsítottként kihallgatták - az illetékes bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A 33 éves veszprémi, a 48 éves hajmáskéri és a 29 éves pincehelyi lakosok gyanúsított kihallgatásukat követően szabadlábon védekeznek.

A büntetőeljárás során a nyomozók több mint 10 helyszínen tartottak házkutatást, ahol közel 100 olyan tárgyat foglaltak le – köztük golyós lőfegyvert, lőszert, éjjellátó készüléket, töltényeket, számszeríjat, íjat, nyílat, zsigerelőkést, álcaruhát, vadhúst -, melyeket a gyanúsítottak a bűncselekmények elkövetéséhez használtak, illetve bűncselekményekből származnak.

   A Veszprémi Rendőrkapitányság a gyanúsítottak ellen több rendbeli orvvadászat bűntett, lopás bűntett, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett, orgazdaság bűntett, valamint a 42 éves veszprémi lakossal szemben kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

  A fentiekeől március 3-án a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság színháztermében dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője, Hebling Ernő címzetes rendőr alezredes és Zanati Gyula címzetes rendőr őrnagy számoltak be a média képviselőinek - írja a közlemény.