Városnap ötödször – Múltidézés 1848 jegyében

Ötödször rendezte meg a pásztói „Múltidéző Zsigmond Napokat” a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ. A történelmi korok egymásutániságát a művészetek, a korabeli ételek, a szokások és a haditechnika bemutatásával sikeresen idézték meg mindannyiszor. Idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát dolgozta fel a rendezvénysorozat. A művelődési ház versenyeket, pályázatokat, találkozókat is hirdetett a naphoz kapcsolódva: még április 21-én Katonadal találkozó volt, „Szép Pásztohán verbuválnak kötéllel” címmel. A találkozóra 33 énekes, zenész, szólista és együttes nevezett, a fellépők életkora hat és hetven év között változott! A neves zsűri kiemelt nívódíjjal jutalmazta Habók Márk, Németh Bence és a Rozmaring Népdalkör műsorát. Nívódíjat kapott a Kökényvirág és a Gyöngyvirág Népdalkör, valamint a Pacsirta Énekegyüttes.

A városnapon telt ház előtt adtak hagversenyt a Rajeczky Benjámin Zeneiskola művésztanárai. II. János Pál pápa aznapi boldoggá avatásának tiszteletére a Szent Lőrinc plébániatemplomban Vedres Csaba és felesége, Gyermán Júlia adott orgona és hegedű koncertet.

A városnap zenés megnyitóval, jelmezes felvonulással folytatódott május 1-jén. A gyermekcsoportok produkciói után Szent László Vitézei ezúttal ’48-as huszároknak, illetve osztrák katonáknak öltözve szórakoztatták a közönséget. Volt kötélhúzás – főleg a gyermekek örömére – a magyar huszárok és a fehér kabátos császári katonaság között, ami végül valóságos csatában csúcsosodott ki: dörgött az ágyú, csattogott a kard, röpködtek a zoknibombák – egyforma örömére harcolónak és békés szemlélőnek. A végeredmény persze mi más is lehetett volna, minthogy a teljes osztrák sereg hadifogságra jutván az oskolamester háza falánál sorakozott, igencsak megszeppenve?

Az asztali örömök kedvelői az 1848–49-es eseményekre emlékezve állították össze fogásaikat: a hat résztvevő csapat hét étellel készült a zsűri ízlelőbimbóinak elkápráztatására. A nyertes végül a Muzslai Fakanálforgatók Társasága lett, a „Kossuth kedvence szarvaspörkölttel” – ami különleges és főleg titkos fűszerekkel készült. A képzeletbeli dobogó második fokára a VaJó Glass nevű csapat állhatott, ők palócgulyást főztek, Dembinsky módra. A harmadik helyet a Flamingó nevű csapat szerezte meg: fogásuk a „babgulyás huszár módra” nevet viselte. A külön díjat a Nők a Szebb Jövőért Egyesület csapata kapta, „babgulyás a la ’48-as nők” nevű főztjükért.

A városnap alkalmából kiírt pályázatok közül a „A magyar név megint szép lesz” című, történelmi esszéíró pályázatot Dedics Máté nyerte, második lett Hegedűs Péter, harmadik Hímes Henrietta. Mindhárman a Mikszáth gimnázium diákjai. A Kuckó Király Városi Mesemondó Találkozó első helyezettjei: Szécsényi István Balázs és Bartus Ákos Benedek, a pásztói Dózsa tagiskola diákjai.

A Kossuth Lajos Öröksége – kistérségi mondamesélő találkozó első helyezettje: Juhász Csenge Csécséről és Tóth Valter, a pásztói Dózsa tagiskolából. A városnapra kiírt „Szabadság” című rajzpályázatra 123 mű érkezett – ezekből május 1-én szabadtéri kiállítást is rendeztek. Az alsó tagozatosok között Sinoros Szabó Virág (Gárdonyi tagiskola) és Komlósi Martin (Dózsa tagiskola) lett az első. A felsősök korcsoportjában Tóth Krisztina (Gárdonyi tagiskola) és Jaskó Bence (Ecseg) nyert.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap; Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanács; Pásztó Város Önkormányzata; Nógrád Megye Önkormányzata; Zrínyi Könyvkiadó; Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ; Pásztó Város Önkormányzat Óvodája; Pásztó Város Önkormányzat Általános Iskolája; Pásztói Múzeum; Szent Lőrinc Plébániatemplom; Rajeczky Benjamin AMI; Esztam és Lassú Esztam Zenekarok; Gárdonyi Tagiskola Kórusa; Városgazdálkodási Kft.; Városi Rendőrkapitányság; Muzsla Néptáncegyüttes; Apraja Néptánccsoport; Rozmaring Népdalkör; Kökényvirág Népdalkör; a Főzőverseny résztvevői; Pásztói Hírlap; Városi Televízió.