Madarász szemmel a Karancson és a Medvesen

Salgótarján, 2010. május 7., péntek (DHKM) – Salgótarján természeti környezetét és főleg madártani értékeit bemutató kiállítás nyílt a Nógrádi Történeti Múzeumban „A Karancs és a Medves ösvényein” címmel. A tárlatot Varga Ferenc, a kakukk-kutató zagyvarónai madarász emlékének ajánlják a rendezők.

A megnyitón a múzeum igazgatója, dr. Szirácsik Éva köszöntötte a mintegy száz jelenlévőt, majd Kriston Péter, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy nem is tudjuk, miféle értékeket rejt szűkebb pátriánk. Utána dr. Fancsik János, jeles lokálpatrióta és természetvédő szólt a város környékének természeti értékeiről és az ezek megóvására tevékenykedő emberekről beszélt.

Balról jobbra: dr. Fancsik János, Haraszthy László, Kriston Péter és dr. Szirácsik Éva

Megnyitójában Haraszthy László természetvédelemért felelős államtitkár elmondta: sok hasonló kiállítást látott már – egy-egy témára koncentrálva. A madártan, az ember és a környezet kapcsolatát így összefogó nem akadt közöttük eddig.
– A Karancs-Medves-vidéket sokan kutatták már, de nem tartozik a legjobban ismert tájegységek közé – mondta. – Úgyhogy az utódoknak is akad még felfedeznivaló ezen a tájon!

Haraszthy László megnyitja a kiállítást

Végül a kiállítást rendező Drexler Szilárd köszönte meg támogatók – az Ipoly Erdő Zrt., Salgótarján önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park, a megyei TIT, az Új Műhely Kft, a Karancs-Medves Alapítvány – segítségét. Ezután tárlatvezetésen mutatta be a madarász elődök – Dornyay Béla, Ruzsik Mihály, Varga Ferenc – személyes tárgyait.

Drexler Szilárd a gyurgyalagüregek mélyítésére szolgáló célszerszámot mutatja

Utóbbiak között megtalálható Varga Ferenc motorkerékpárja, azok az általa készített szerszámok, amelyeket odúk tisztításához, vagy éppen a gyurgyalagok üregeinek készítéséhez használt.
Igazi különlegességként most először láthatja a nagyközönség Varga Ferenc kakukktojás-gyűjteményét: ezt az 1960-as, ’70-es években állította össze és többségüket – 14 másik faj mellett – vörösbegy fészkében találta. A nagy értékű kollekciót tulajdonosuk 2006-ban bekövetkezett halála után a család a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek adta át.

A vidéken előforduló madárfajok egy részét – több mint negyvenet – Nehézy László miskolci természetfotós felvételein ismerhetik meg a múzeumlátogatók.

Kakukkok Nehézy László felvételein

A kiállítás augusztus végéig tart nyitva, május második felében és június első felében több rendezvény is kapcsolódik hozzá.