„A Művház körei” – Tűzben születő alkotások

A Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának pályázatán nyert támogatást a 3.2.3-09/2-2010-0023 azonosítójú, „A Művház körei” – a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ az életen át tartó tanulás szolgálatában című projekt megvalósítására. A 38 millió 780 ezer forintot az Európai Unió, valamint az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával kapta az intézmény erre a célra.
 

A projektben a képzőművészet kiemelt helyet kapott, ennek egyik fontos és szép számú érdeklődőt vonzó része a tűzzománc szakkör, ami ez év szeptemberében újra indul. Bottyán Katalin, „A Művház körei” projekt szakmai vezetője, maga is alkotó ember, az Athéné Alkotókör képzőművészeti csoportjának vezetője tartja a tűzzománc foglalkozásokat. A szakkörre 19-en iratkoztak be, átlagosan 12-en jönnek el egy-egy foglalkozásra. A résztvevők a nyolctól tizennyolc éves korig terjedő korosztályba tartoznak.
– A tűzzománc alkotásokat az ősművészet és a magyar népművészet szimbólumait felhasználva, egy-egy témakört feldolgozva készítjük, technikailag a Kecskeméti Iskola hagyományaira építve – mondta Bottyán Katalin. – A gyerekek a foglalkozás elméleti részében útmutatást kapnak azzal, hogy a különféle szimbólumokat bemutatom és vizuális megjelenési lehetőségeiket felvázolom nekik a táblára, alkotásaikat már önállóan valósítják meg.