Fogathajtás: Cserhát Takarék Kupa a Mátraalján

Megenyhült a korábbi napok forrósága, de tartott még a nyár, amikor augusztus 28-án a Mátrai Lovas Egylet a Gépállomás-lakótelep előtti területen megrendezte fogathajtó versenyét. Úgyhogy a körülmények kedvezően alakultak, a látogatók tekintélyes száma pedig bebizonyította: a magyar, ha szinte száz százalékban lóerőre is váltott az elmúlt évtizedekben, még mindig lovas nemzet!

Az országos „CAN-C” kategóriájú verseny egyúttal a Nógrád megye pénzintézeteinek sorában előkelő helyen álló, Holes Imre vezetése alatt működő Cserhát Takarékszövetkezet által kiírt, Cserhát Takarék Kupa és a Nógrád megyei fogathajtó bajnokság egyik helyszíne is volt.

A verseny két részből állt össze: délelőtt a több mint négy kilométer hosszú, szalagokkal kijelölt és hengerbálákból állított kapukkal nehezített maratoni hajtás várt a versenyzőkre, délután pedig az akadályok között szlalomozva kellett bizonyítaniuk rátermettségüket a résztvevőknek – nem csak a lovaknak, hanem a hajtóknak és a segédhajtóknak is.

A verseny főbírója Koren Csaba, – a Ceredi Lovassport Egyesület elnöke – szakértő bíráskodása mellett zajlott.

A hagyományőrző öltözékben bakra ülő versenyzők visszahoztak valamit az elmúlt az idők hangulatából, sporttá téve mindazt, ami a nagy- és dédapáink korában még mindennapi valósága volt.

A tucatnyi versenyző így egész napra látványosságot jelentett a helyszínre látogatóknak. Volt egy kis kirakodóvásár, pónilovaglás, büfé, gulyásfőzés, ahogyan ilyenkor dukál.
Különösen nagy tapsot kapott a helyi színekben versenyző Pisák István, a Mátra Lovas Egylet elnöke, aki két szép szürkéjével vett részt a megmérettetésen. Népszerűségben talán csak az ifjú Hizsnyai Márk múlta felül, akik pónifogatával vett részt a versenyen, a nagyok között.

A versenyt a fogatok felvonulása zárta, amit az ünnepélyes eredményhirdetés követett. Valamennyi résztvevő részesült elismerésben, hiszen már az önmagában is elismerésre méltó, ha valaki a mai világban vállalja egy lovasfogat fenntartását… A díjakat Sisák Imre, Pásztó polgármestere, Volek György alpolgármester, Seidelné Szita Gabriella, a Nógrád Megyei Lovas Szövetség elnöke, Koren Csaba, aki a szövetség elnökségi tagja is egyben, Kőszegi Pál, a Mátrai Lovas Egylet volt elnöke és Kriston Péter, az egylet titkára adta át. Az összetett versenyt végül a maratonhajtást megnyerő, az akadályversenyen második helyezett Zele Géza nyerte. Az akadályversenyen Kiss Sándor vitte el a pálmát. F. Z.