„A Művház körei” – Bütykölde szakkör

A Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban (TLVKMK) 2010. novembere óta működik „A Művház körei” projekt A TÁMOP 3.2.3-09/2 „Építő közösségek” – Közművelődési Intézmények az élethosszig tartó tanulásért című pályázat 38 millió 780 ezer 206 forint támogatást nyert el. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A Bütykölde szakkör Kárpáti Mónika művelődésszervező vezetésével működik, a Gárdonyi tagiskolában, harminc diák rendszeres részvétele mellett. A gyerekek hetente egyszer találkoznak és térítésmentesen vehetnek részt a foglalkozásokon.
A fő hangsúly a szabadidő hasznos eltöltése mellett a tárgyalkotás örömének megismertetése, valamint a napjainkban uralkodó fogyasztói szemlélet mérséklése. Ez gyermekkorban még könnyen megvalósítható és az alapjai adottak: minden háztartásban található kidobásra ítélt, látszólag már semmire nem használható tárgy és anyag.
A Bütykölde foglalkozásainak résztvevői ezekből alkotnak a név- és a születésnapokra, karácsonyra, más alkalmakra különféle ajándéktárgyakat. A szakkör tevékenysége mindig az évszaknak megfelelő, tehát arra az ünnepkörre készülnek fel, ami az adott negyedévhez kapcsolódik.
Emellett a foglalkozások a hagyományőrzés céljait is szolgálják, fejlesztik a kreativitást, erősítik a csapatépítést és a személyiségfejlesztés terén is sikereket érnek el. A kulturális tudatosság, a kifejezőképesség, az esztétikai érzék mellett a személyes önmegvalósítást is fejleszti.
A Bütykölde sikerei között könyvelheti el a 2011 nyarán 35 fő részvételével megrendezett alkotótábort. Ebben napi hat órán keresztül kézműveskedtek a résztvevők, de voltak különféle sport és játék foglalkozások is.
A projekt 2010 decembere és 2012. május 31-e között valósul meg.