Hungaria sacra: kiállítás a Palóc Múzeumban

Balassagyarmat, 2010. június 11. (DHKM) – Hungaria sacra címmel nyílt szakrális népi textíliákat és kegytárgyakat bemutató kiállítás a Palóc Múzeumban, a balassagyarmati intézmény és a veszprémi Laczkó Dezső múzeum együttműködésének eredményeképpen. A kiállított tárgyak a történelmi Magyarország területéről származnak.

A jelenlévőket Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy a trianoni évforduló közelében, a kettős állampolgárság lehetőségének megadása után a történelmi Magyarország búcsújáróhelyeit bemutató közös kiállítás az összetartozás tudatát erősíti.

Beer Miklós váci megyépüspök köszöntője

Beer Miklós váci megyéspüspök arról beszélt, hogy amikor repülőgépen érkezik haza, sorra felismeri a magasból a Dunát, a Tiszát, az Ipolyt, de az országhatár nem látható fentről. Az Úristen sem ismeri a határokat, így az nem is választhatja el egymástól a nyelvében és erkölcsiségében egységes magyarságot.
Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszédében azt fejtegette, hogy közgazdasági szemlélettel érthetetlen, hogyan lesz két mázsányi márványból felbecsülhetetlen értékű műalkotás – ugyanez vonatkozik a népi vallásosság szép megnyilvánulásaira is.
Végül Limbacher Gábor, a társrendező veszprémi intézmény igazgatója mutatta be a hazai búcsújáróhelyek kialakulásának történetét, Szent István korától a török kiűzése utáni időszakig.

A megnyitó végén a herencsényi Bartus Józsefné palóc mesemondó, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa mondott el egy mesét Buda várának visszavételéről, Szűz Mária ehhez kapcsolódó segítségéről.

A kiállítás ez év december 18-ig tekinthető meg.