Év hala közönségszavazás: nyert a compó (MTI)

Nagy fölénnyel a compó (Tinca tinca) nyerte a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazást – közölte a szervezet elnöke az év elején.

         Compó a hálóban a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában, Poroszlón. A Magyar Haltani Társaság 2014 októberében indított közönségszavazásán ez a faj nyerte el a 2016-os év hala címet. - MTI Fotó: Bugány János

Harka Ákos tájékoztatása szerint a 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját október elején hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson 6364-an adták le voksukat – tette hozzá. A sekély, növényekben gazdag állóvizek jellegzetes halára, a compóra abszolút többséget jelentő, 58 százaléknyi szavazat érkezett.

A compó sajátos kinézetű, őshonos halfajunk. A háta többnyire feketés, oldala olajzöld vagy óarany színű. Szájszegletében kétoldalt egy-egy aprócska bajszot visel, úszói lekerekítettek. Vaskos törzsét igen apró, erősen rögzülő pikkelyek fedik.

Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a "haldoktor" elnevezés. Hajdan gazdag állományai éltek a Kárpát-medencében, ám a pangó vizek eltűnésével megritkult.

Örvendetes viszont, hogy a Tisza-tó egyes részein gyarapodóban van. A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru. Mint kiváló sporthal a horgászok körében is igen kedvelt. Mind halgazdaságilag, mind horgászatilag nagy, ám eddig kiaknázatlan lehetőség rejlik benne.

A közönségszavazáson a természetvédők favoritjaként számon tartott, kizárólag a Duna és mellékfolyóinak vízrendszerében előforduló, hazánkban védett, példányonként 10 ezer forint eszmei értékű selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) jelentősen lemaradva, 24 százalékkal lett a második.

A compóhoz hasonlóan ugyancsak kiváló húsú, ám alapvetően folyóinkban élő, ezért elsősorban az ilyen vizeket kedvelő horgászok táborában ismert és népszerű márna (Barbus barbus) a várakozásokat alulmúló, 18 százalékkal a harmadik helyen végzett.

A szervezet elnöke jelezte: a közönségszavazás lezárult ugyan, hiszen az év halára 2015. december 31-én éjfélig lehetett voksolni a Magyar Haltani Társaság honlapján (www.haltanitarsasag.hu), ám az oldalon jelenleg is megtalálhatók a versengők képei mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk.

Felidézte, hogy a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, legutóbb pedig a kecsege érdemelte ki az év hala címet. A korábbiakhoz hasonlóan a 2016-os győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben - tette hozzá Harka Ákos, jelezve, a kezdeményezés elsődleges célja az, hogy minél szélesebb körben ismertebbé tegyék őshonos halainkat.

Rétesfesztivál volt Hasznoson

   Sisák Imre polgármester köszöntője (Részletek a Pásztói Hírlap augusztusi számában.)

                                     Szekeres Adrienn, a sztárvendég fellépése nagy tapsot aratott!

   A festői helyszín a Kövicses-patak mellett, a Mátra lábánál, a hasznosi sportpályán

Fogathajtó verseny Pásztón

M E G H Í V Ó

A Mátrai Lovas Egylet 2014. augusztus 10-én (vasárnap) 10.00 órai kezdettel Pásztón, a Gépállomás- lakótelep előtti területen fogathajtó versenyt rendez.

    Fotó: Andrásfalvi-Faragó Zoltán archívuma

A nyílt CAN-C és SZLV kategóriájú kettesfogat verseny egyúttal a Cserhát Kupa és a Nógrád Megyei Fogathajtó Bajnokság egyik helyszíne is. A rendezvény ingyenesen látogatható.

A délután folyamán a versenyt a helyszínen támogatók között tombolahúzást rendezünk!

A rendezvény alatt büfé, póni lovagoltatás, gyermek arcfestés, kirakodóvásár és ugrálóvár működik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Pisák István elnök és Kriston Péter titkár, Mátrai Lovas Egylet

P R O G R A M :

10.00 Maratonhajtó versenyszám;

13.00 Díjhajtó versenyszám (nemzeti 1. számú díjhajtó feladat)

14.00 Akadályhajtó versenyszám (egy forduló és összevetés);

16.00 Ünnepélyes felvonulás, eredményhirdetés, díjátadás.

A terv szerint 12.00 és 13.00 óra között ebédszünet.

A rendezőség a programváltoztatás jogát fenntartja!

Vadvirágok színpompája

Szereted a természetet? A szép színeket? Amikor a növények szinte integetnek az út szélén, hogy menj közelebb, csodáld meg őket, közben pedig még a madarak is énekelnek? Így, június közepén, a nyári szünet kezdetekor még sokszor nyílik alkalom az iyen látványosságok felfedezésére.

„Muzsikál az erdő” - Programok

   Az Ágasvári Turistaház: itt nyílik kiállítás a fotópályázatra beadott képekből- Fotó: A-Faragó Zoltán

Június 28-án kezdődik a „Muzsikál az erdő” Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozata, ami július 6-ig tart. A szervezők az alábbi programokkal és helyszíneken várják az érdeklődőket:

Pásztó - A Mátra nyugati kapuja

                 Pásztón, a 85. ünnepi könyvhét zárásaként, június 16-án sikerült bemutatni a városról szóló fotóalbumot. A rendezvénynek, amire nem kis meglepetésemre eljöttek vagy nyolcvanan, a Teleki László Városi Könyvtár adott otthont. A könyvnek nem csak a szövegét írtam, hanem a fotók nagy részét is én készítettem - a legjobb képek azonban a szerzőtárs, Bencze Péter alkotásai.

   A könyvet Sisák Imre, a város polgármestere ajánlotta a nagyérdemű közönség szíves figyelmébe. Röviden összefoglalta a város történetét is, közben elmondta, hogy a legújabb kutatások szerint az eddig XII. századinak vélt régi bencés kolostor régebbi, egészen biztos, hogy XI. századi. Nem lehetetlen, hogy Szent István törvényét, ami szerint minden tíz falu építsen egy templomot, éppen Pásztón tartották be: ezek szerint a régi település központi helynek számított.

   A rendezvényen készített fotókért köszönet kiváló barátaimnak, Gyurkó Péternek és Tóth Józsefnek.

Erdő és zene összefonódása a fenntarthatóságért (MTI)

Erdei helyszíneken tartott komoly- és népzenei koncertekkel, gyerekprogramokkal és más kulturális-környezettudatossági rendezvényekkel várja vendégeit június 28. és július 6. között a Mátrai Művészeti Napok programsorozata - hangzott el 2014. június 17-én, kedden a rendhagyó fesztiválról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Pásztói könyvbemutató június 16-án, hétfőn!

A pásztói Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ szeretettel vár minden érdeklődőt a könyvtárba! A könyvbemutató 16.00 órakor kezdődik.

Pásztói siker a preparátor Európa-bajnokságon

   Preparátor versenyeken elnyert díjak az elmúlt két évből: eredményesen működik a stúdió!

Az olaszországi Longaroneban 2014.április 22-e és 27-e között rendezték meg a preparátor szakma legjelesebb művelőinek IX. Európa-bajnokságát.

Adorján Krisztián munkája, egy fekvő dám preparátuma a legmagasabb, mester kategóriában kapott ezüst érmet - éppen csak, hogy lemaradt a legfényesebb elismerésől!

Pásztó, a rózsák városa

   Ezekben a napokban már teljes pompájukban virítanak a mátraaljai város közterületein elültetett rózsatövek. A 2011-es városközponti felújítás után 11 ezer dísznövényt ültettek el Pásztón, a rózsák - a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. gondozásának köszönhetően - különösen látványosan virítanak.

   Fotó: A-Faragó Zoltán